Kulsvierlauget

Er du til bål, røg, gløder og sorte bussemænd, så læs videre her:

  Kulsvierne brænder trækul 

Kulsvierlauget tilbyder en unik naturoplevelse, hvor de vil tage dig med tilbage i tid til kulsvierlivet i skoven. Der skal stables en kulmile, graves en kulgrube, hygges om bålet gennem den lyse sommernat, mens milen passes.
Det starter lørdag den 9. juni 2018 kl. 10.00 på kulsvierpladsen ved siden af Vedstedskovhus og slutter søndag den 10. juni ca. kl. 14.30.

Gammelt håndværk.
Kulsvierlauget vil tage dig med i hele processen, hvor vi stater med opbygning af milen, som herefter tændes lørdag den 9. juni kl. 12.00. Kulsvierlauget vil også i år forsøge sig med en grube, hvor processen sker under jorden. Lørdag eftermiddag vil det blive muligt, at se og prøve andre gamle håndværk, hvor trækullet formidles. Smeden tænder op i essen og fremstiller forskelligt håndværktøj og glasmageren bruger trækul til at tænde op i ovnen og smelte glas til fremstilling af perler - kom og vær med.
Milen skal passes til søndag eftermiddag og i løbet af aftenen og natten vil der være hygge ved bålet med mad og drikke. Både bål, mile og grube skal passes gennem den lyse sommernat. Søndag eftermiddag er processen færdig og milen skal herefter køle ned, og resultatet kan ses i skolernes efterårsferie, hvor milen åbnes onsdag, den 17. oktober.
Hvad er det så der sker inde i milen? - Se mere på: http://www.skoven-i-skolen.dk/content/svid-dit-eget-tegnekul

Kulsvierlivet med lejrstemning og overnatning
Kulsvierlauget opsætter et stort telt, hvor det vil blive muligt at overnatte, hvis du medbringer din sovepose – der vil være liggeunderlag. Alternativt vil det også blive muligt at låne en hængekøje, finde et par træer i skoven og sætte hængekøjen op og sove der. Kulsvierlauget sørger for aftensmad og morgenmad til de tilmeldte deltagere, men hver deltager bedes selv medbringe en madpakke til frokost lørdag og drikkevarer. Ønsker du at deltage i hele arrangementet bedes du tilmelde dig til Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

Åbent hus på Vedsted Skovhus og Rørbæk Savværk.
I forbindelse med kulsvierdagen formidles et andet af skovens gamle håndværk. Der åbent hus på savværket på Vedsted Skovhus. Savværks lauget levendegør savværket og der startes langsav og bloksav. Der fortælles om savværket og formidlingen af skovens historie.

Kom på besøg.
Har du lyst til at deltage i dele af arrangementet, er du velkommen til at tage din frokost madkurv med og/eller aftensmad, kød til grillen, der er klar kl. 18.00 og tilbringe nogle timer sammen med kulsvierne og følge aktiviteterne. Lokale brugte tidligere at tage ud i skoven og besøge kulsvierne, hvor der ofte var en rigtig god stemning – den tradition vil lauget også gerne holde i hævd, så kom gerne og deltag eller kikke på. 

Tilmelding.
Vil du deltage i hele arrangemenet – så tilmeld dig på Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og du vil få tilsendt de praktiske oplysninger du har brug for. Dagsaktiviteterne kan du bare møde op til. Husk arbejdstøj, hvis du vil deltage i kulsvidningen.

Yderligere oplysninger:

Naturvejleder Lars Wachmann, Naturstyrelsen Himmerland tlf. 2066 9792 eller

Naturvejleder Søren Risborg, Rebild Naturskoler, tlf. 3010 5794

 

Vil du købe trækul fra kulsvidningen - så kontakt lars Wachmann: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

 
Se billeder fra kulsvierlaugets aktiviteter herunder